Langkau ke kandungan utama

Resipi Salmon Grill With Mash Potatoes

Resipi Salmon Grill With Mash Potatoes



Bahan-bahannya :

Sekeping Ikan Salmon ( jenis blok )
Serbuk Origano
Serbuk Black paper
2 biji Bawang merah
2 ulas bawang putih
Susu segar
2 sudu kecil tepung jagung
Ubi Kentang
Brokoli
Carrot
Kubis Bunga
Garam


Perap ikan salmon dengan secubit garam, serbuk origano, dan serbuk black paper selama 3 jam di dalam peti ais. Kemudian panggang selama 15 minit.

Tumis bawang merah dan bawang putih. Masukkan susu segar, garam dan tepung jagung. Setelah agak pekat masukkan serbuk origano dan black paper.

Potong kentang dalam bentuk dadu kemudian rebus sehingga empuk. Lenyekkan kentang tersebut kemudian letak sedikit garam, susu segar, serbuk origano dan black paper.

Rebus brokoli, carrot dan bunga kubis. Tumis bawang merah kemudian masukkan garam, serbuk origano dan sayur yang direbus tadi dan kacau hingga rata.

Siap.

Semoga Mak cepat pulih seperti sediakala hendakNya. Amin.


Sayang Mak! Cinta Dunia Akhirat.

Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bercuti ke Fraser Hill

Assalammualaikum...salam sejahtera.....salam awal muharram 1438H

Kali ni aku nak share dengan ampa semua aktiviti aku sempena cuti awal muharram baru-baru ni....
Kita ke Bukit Fraser Uolls....dok rumah ja buat apa...3 hari kot cuti....

Dari Kuala Kubu Bharu ke Bukit Fraser hanya 37km sahaja...so, dalam sejam camtu ja perjalanan. Lepas sarapan, kami pun bertolak dalam pukul 8.30 pagi.....


OTW ke Fraser Hill kita akan melalui empangan Hulu Selangor @ SPLASH...haa ampa nampak x bukit-bukit kat situ nampak merah ja...tu sebab air kat empangan tu dah makin surut...jadi yang dok hulu selangor tu jangan dok main air sangat la na...beringat sama


Haaa...ni la gap jalan untuk kita naik ke puncak...dulu kena ikut turn untuk naik dan turun..sekarang laluan untuk turun dah diasingkan...jadi senangla kita nak naik dan turun bila-bila masa je.


laluan gap ni muat-muat untuk sebiji kereta ja lalu...jalan bengkang bengkok jadi perlu fokus ye ketika memandu tu....


Nampak ja pondok ni...mean ampa dah ber…

Resipi Colek Buah

Resipi Colek Buah Ala Chumnan Maughong

Sapa yang tak kenal chumnan maughong ni mai aku nak habaq..budak ni la yang rajin dok post video dia makan colek buah masam-masam versi Thailand tu. Habih semua orang berjeje ayaq lioq tengok video dia termasuklah aku. Aku tertarik dengan konsep letak bawang dalam colek dia tu. Lain dari yang lain sikit. Maka terhasillah colek buah versi budak chumnan bubuh bawang ni.

Aku ni sebenaqnya bukan la penggemar bawang, tapi nak gak cuba makan sebab nampak sedap dok tengok dia makan tu. Ternyata sedap oii bubuh bawang rasa macam kita makan kerabu mangga. Not bad. Jom tengok resipi...






Colek Buah ala Chumnan

Bahan-bahannnya :

Asam jawa adabi
Cili api
belacan
gula
garam
bawang besar

Tumbuk gula, garam dan cili api dengan menggunakan lesung batu. Kemudian masukkan belacan dan asam jawa. Tumbuk rata kemudian rasa dengan lidah. Sekiranya pedas sangat masukkan gula untuk mengurangkan tahap kepedasannya.

Kemudian, hiris bawang besar dan masukkan ke dalam colek b…

Fluffy Sakit Saraf

Assalammualaikum....bertemu lagi di entry aku yang ke-3 HIHIHI....

Kali ni aku nak story pasal kucing aku yang jatuh sakit secara tiba-tiba.. Kisah ni dah berlaku 3-4 bulan yang lepas, tapi aku tetap nak cerita jugak sebab tak banyak maklumat mengenai kucing yang sakit kat google. Manalah tau..kot-kot aku dapat membantu pencinta kucing mendapatkan maklumat, tak dapat tolong banyak tolong sikit-sikit pun jadi la kan...EHEEEE...

Al-kisahnya bermula masa bulan puasa hari tu...masa tu lagi 2 minggu nak raya...


12 jun 2016....fluffy balik dalam keadaan luka di belakang. kami syak dia bergaduh dengan kucing lain. Biasala...kucing jantan yang dah mula remaja ni kan..gaduh berebut awekkk ler tue...HMMMMM...

beberapa hari sejak luka, dia selalu termenung, nampak macam kemurungan, kurang bermain, hilang selera makan..masa ni kami dah syak ada sesuatu yang tak kena pada fluffy..sesuatu yang bukan hanya luka sahaja. Sebabnya lepas beberapa hari luka tu dah tertutup dan nampak macam dah lega. Jadi…