Langkau ke kandungan utama

Jalan-Jalan ke Sungai Besar Selangor

Bismillah....

Pagi sabtu baru-baru ni satu kuala kubu tak ada air...kawasan perumahan aku around 7am air kat sinki dah tak ada. Mujur ada tangki air di bilik mandi utama, jadi dapatla mandi pagi tu. Kami suami isteri decide untuk breakfast kat kedai je. Usai sarapan kami bersepakat ke Sungai Besar untuk jalan-jalan dan mencari lauk pauk segar dari laut.

Lepas mengisi minyak sepenuhnya di Petronas, kami bergerak ke Sungai Besar dalam pukul 10am. Dari Kuala Kubu Bharu kami menuju ke arah Tanjung Malim. Kemudian. kami masuk ke simpang menuju ke Felda Gedangsa.

Pastikan petrol diisi sepenuhnya kerana perjalanan melalui jalan ini agak jauh dari kawasan pekan. Kita akan melalui jalan yang dikiri dan kanan terdapat ladang pisang, ladang sawit sepanjang jalan. Jika bernasib baik akan jumpa geng monyet di tepi jalan. Boleh standby roti untuk bagi monyet-monyet tu makan. Seronok tengok gelagat monyet-monyet tu.

Suasana jalan

Setibanya di kawasan pekan dalam pukul 12tghr, kami mencari box gabus untuk mengisi hasil lautan nanti. Eheee haruslah kan kalu tak, macam mana nak memastikan hasil lautan tu segar bugar sampai balik rumah nanti. Ye dakkk.... untuk box yang kecil hanya RM7 sahaja.

Kedai jual box gabus
Suasana pekan

Suasana pekan

Suasana pekan

Kat pekan ni ampa jangan risau station minyak, bank, ATM, station bas semua ada.... tengok tu, bas percuma pun datang sini tau. Tetiba teringat telefilem Mati Tunggu Sekejap yang dilakonkan oleh Adibah Nor, Ziana Zain dan Nasha Aziz tu. Aku syak kat sini la dorang berlakon.

Lepas pusing-pusing di kawasan pekan, kami bergerak ke Jeti Haji Dorani untuk melihat ikan-ikan segar dinaikkan ke Jeti. Tapi hampa, tengahari masih tiada bot nelayan yang sampai. Mungkin kami terlalu awal. Kami memutuskan untuk membeli ikan-ikan segar di sekitar pasar petang sungai Haji Dorani sahaja.

Jeti Resort Haji Dorani
 Macam cantik pulak jejambat ni dalam gambar, menyesal pulak tak berdiri kat tengah tu bergambar. huhuu. Takpa, next time In Shaa Allah.

Suasana Jeti 
Oh ya, di sebelah jeti Haji Dorani terdapat Resort Haji Dorani. Tapi aku tak pasti resort ni masih beroperasi atau tidak sebab nampak sunyi dan tidak terurus dengan baik. Masa kami redah masuk pun tiada pengawal keselamatan yang jaga di pintu masuk.


Susana pasar

Antara yang ada dijual

Di pasar, selain bahan basah terdapat juga jualan seperti telur masin (sebiji rm1), sayur-sayur kampung, aneka belacan, ikan-ikan yang dikeringkan, dan buah-buah kampung, Harga memang berpatutan. 

Selesai membeli belah di pasar kami terus bertolak balik. Hajat nak cuba merasa makanan di sekitar Sungai Besar tapi perut masing-masing masih kekenyangan. OTW balik kami singgah membeli kerepek untuk dikunyah ketika tengok TV. hehe Untuk pengetahuan semua, kat Sungai Besar ni terdapat banyak kedai yang menjual kerepek macam ni. Mungkin juga, sebab banyak pokok pisang yang ditanam disini.

Kedai kerepek

Aneka kerepek

Perjalanan balik kami memilih untuk cuba melalui jalan lain, iaitu melalui Kuala Selangor. Guna waze jer uolls hihihi



Ulasan

Catatan popular daripada blog ini

Bercuti ke Fraser Hill

Assalammualaikum...salam sejahtera.....salam awal muharram 1438H

Kali ni aku nak share dengan ampa semua aktiviti aku sempena cuti awal muharram baru-baru ni....
Kita ke Bukit Fraser Uolls....dok rumah ja buat apa...3 hari kot cuti....

Dari Kuala Kubu Bharu ke Bukit Fraser hanya 37km sahaja...so, dalam sejam camtu ja perjalanan. Lepas sarapan, kami pun bertolak dalam pukul 8.30 pagi.....


OTW ke Fraser Hill kita akan melalui empangan Hulu Selangor @ SPLASH...haa ampa nampak x bukit-bukit kat situ nampak merah ja...tu sebab air kat empangan tu dah makin surut...jadi yang dok hulu selangor tu jangan dok main air sangat la na...beringat sama


Haaa...ni la gap jalan untuk kita naik ke puncak...dulu kena ikut turn untuk naik dan turun..sekarang laluan untuk turun dah diasingkan...jadi senangla kita nak naik dan turun bila-bila masa je.


laluan gap ni muat-muat untuk sebiji kereta ja lalu...jalan bengkang bengkok jadi perlu fokus ye ketika memandu tu....


Nampak ja pondok ni...mean ampa dah ber…

Resipi Ketam Masak Planta Telur Masin

Hasil Tangkapan Dari Sungai Besar Resipi Ketam Masak Planta Telur Masin
Bahan-bahannya
4 ekor ketam bunga - bersihkan dan kerat dua 7 ulas bawang putih - dicincang halus 6 biji cili api - dipotong halus 4 tangkai daun kari 1/2 tin susu cair 2 sudu serbuk lada hitam 1 biji telur ayam tepung jagung (untuk disalut pada ketam) 4 sudu besar planta 2 biji telur masin


Cara-caranya
1. Pecahkan telur ayam dan pukul sedikit. Kemudian celup ketam ke dalam telur dan salut dengan tepung jangung. Masukkan juga sedikit lada hitam pada ketam untuk memberikan rasa yang lebih umphhhh

Kemudian, goreng ketam hingga sedikit kekuningan. 

2. Rebus telur masin dan keluarkan isinya. Asingkan telur kuning dan telur putih. Kemudian, cincang kecil-kecil.

3. Panaskan belanga kemudian masukkan 4 sudu besar planta. Biasanya orang lain letak butter, tapi kat rumah aku tak ada butter planta pun jadi la kan...Jangan bimbang rasanya tetap menjilat jari uollss... Bila planta dah cair tumis bawang putih, cili api, dan dau…