Hasil Tangkapan Dari Sungai Besar
Resipi Ketam Masak Planta Telur Masin
Bahan-bahannya
4 ekor ketam bunga - bersihkan dan kerat dua
7 ulas bawang putih - dicincang halus
6 biji cili api - dipotong halus
4 tangkai daun kari
1/2 tin susu cair
2 sudu serbuk lada hitam
1 biji telur ayam
tepung jagung (untuk disalut pada ketam)
4 sudu besar planta
2 biji telur masin
Bahan-bahan |
Bahan utama |
Cara-caranya
1. Pecahkan telur ayam dan pukul sedikit. Kemudian celup ketam ke dalam telur dan salut dengan tepung jangung. Masukkan juga sedikit lada hitam pada ketam untuk memberikan rasa yang lebih umphhhh
Sedia untuk digoreng |
Kemudian, goreng ketam hingga sedikit kekuningan.
Goreng macam ni haa... |
Tadaaaa...siap digoreng |
2. Rebus telur masin dan keluarkan isinya. Asingkan telur kuning dan telur putih. Kemudian, cincang kecil-kecil.
Telur masin yang telah direbus |
Telur masin kuning |
3. Panaskan belanga kemudian masukkan 4 sudu besar planta. Biasanya orang lain letak butter, tapi kat rumah aku tak ada butter planta pun jadi la kan...Jangan bimbang rasanya tetap menjilat jari uollss... Bila planta dah cair tumis bawang putih, cili api, dan daun kari.
panaskan planta |
bawang putih |
cili api |
Daun kari |
4. Kemudian, masukkan susu cair dalam 1/2 tin. Kalau nak kuah lebih, boleh masukkan lebih lagi. Maukkan juga sedikit serbuk lada hitam.
Masukkan susu cair |
Letak lada hitam |
5. Apabila kuah dah mendidih, masukkan telur masin merah dan kacau hingga sekata. Apabila telah sekata dan warna gravy telah bertukar golden masukkan telur masin putih pula. Kacau sekata.
Telur masin merah |
So yummy |
Telur masin putih |
6. Masukkan ketam yang telah digoreng tadi, dan salut hingga sekata. Kemudian siap. Senang kan... Adoiiii lapaq pulak tengok gambaq ni
Tadaaaa....Yummy... |
Selamat mencuba!
Ulasan
Catat Ulasan